Bitkiler de insanlar ve hayvanlar gibi gelişmeleri için beslenmek zorundadırlar. Bitkiler besinlerinin büyük bir kısmını topraktan kökleriyle alırlar. Toprakta, yetiştirilen bitkilerin ihtiyacını karşılayacak miktarda besin maddesi yoksa gübreleme yapılarak toprağa bitki besin maddesi verilmesi gerekir. Genel olarak bütün tarım topraklarında bitki besin maddeleri az veya çok miktarda bulunmaktadır.
Bitki besin maddelerinin topraktaki miktarını etkileyen esas faktör ise, insanlar tarafından yapılan uygulamalar olup, bunun en önemli kısmını etkin ve etkili gübreleme oluşturmaktadır. Bitkilerin yeterli ve dengeli beslenmelerini sağlamak için yetiştirildikleri ortamda bu besinlerin mutlaka bulunması gereklidir.
İdeal bir gübreleme programı toprak ve yaprak analizlerine dayalı bir gübreleme programıdır. Toprakta eksik olan bitki besin maddelerinin cins ve miktarını tespit ederek gübrelemenin zamanında ve usulüne uygun olarak yapılmasını sağlamaktır. Özellikle gübreleme çalışmaları sonucu uygulanan gübreye bağlı olarak ürünlerde %50'nin üzerinde verim artışı sağlanabilmektedir. Verim artışı yanı sıra, ürün kalitesi üzerindeki etkisini aynı yıl içerisinde göstermesi nedeniyle analizlere dayalı gübre önerileri daha da önemli hale gelmiştir.
Gübreleme basit bir tarımsal girdi ya da uygulama olmayıp, son derece dikkat ve özen isteyen, çok yönlü bilgi gerektiren önemli bir teknik uygulamadır. Gübrelemede başarının birinci koşulu, gübreleme ile bitkinin gelişim periyodu boyunca ihtiyacını karşılayabilmek ve bunu sağlarken çevre ve insan sağlığını da dikkate alarak çevre ile barışık dengeli ve bilinçli bir gübreleme yapmaktır.
Unutulmamalıdır ki; UYGUN GÜBRELEME BOL ÜRÜN ve BOL PARA DEMEKTİR. Bitkisel üretimde, amaçlanan verimin ve kalitenin sağlanabilmesi için organik ve inorganik kaynaklardan yararlanılır.
Yaprak gübresi; içinde bir yada birden fazla bitki besin maddesini sıvı formda bulunduran ve doğrudan bitki yapraklarına uygulanan gübredir. Yaprak gübrelemesi besinlerin hızlı kullanımına, eksikliklerin topraktan uygulamaya göre hızlı düzelmesine yardımcı olur. Toprakta besin maddelerinin bitkiler tarafından alınmaması durumunda yaprak gübrelemesi etkili gübrelemeyi sağlar. Yaprak gübrelemesi, yapılan toprak uygulamalarına mükemmel bir tamamlayıcıdır(destkleyicidir). BİTKİNİN SADECE YAPRAKTAN BESLENMESİ VEYA MAKRO ELEMENT AÇIĞINI YAPRAKTAN KARŞILAMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR. Mikro elementlerin yapraktan karşılanması çoğu durumda mümkündür.
Yaprak gübrelemesinin avantajları: Toprak uygulamalarında besin hareketini ve kullanımını hızlandırır. Besinler ihtiyaç duyulduğunda hemen sağlanır: yıkama ve yer altı sularının kirlenme riskini düşürür.
Yaprak Gübresinin Dezavantajları: Uygulama süresi kısadır. Uygulanacak besin elementi konsantrasyonu düşük olmalı makro besinler için %1-2; mikro besinler için %0,1-0,2 sadece DÜŞÜK MİKTARLARDA İHTİYAÇ DUYULAN MİKRO BESİN ELEMENTLERİ İÇİN UYGUNDUR.
Müdürlüğümüzce sahada yapılan gözlemlerde ve incelemelerde ilimizde üretimi yapılan buğday, ayçiçeği ve çeltik tarımında son yıllarda yoğun olarak yaprak gübresi kullanımı yaygınlaştığı gözlemlenmektedir. Uygulanan yaprak gübrelerinin yukarıda da belirtildiği gibi ilimizde tarımı yapılan ürünlerin yaşamsal ihtiyacı olan makro besin elementlerinin yerini tutmayacağı çiftçilerimiz tarafından bilinmelidir.
Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü